Dindoa gaat wedstrijden livestreamen, lees hier de details

Dindoa gaat wedstrijden livestreamen, lees hier de details

Gepubliceerd in nieuws Geschreven door  20 april 2021

Afgelopen zaterdag zijn er voor het eerst een aantal onderlinge oefenwedstrijden gestreamd live op YouTube zodat ouders, familie en andere supporters hun kinderen, jeugd en/of vrienden weer eens kunnen zien sporten! Het kan zijn dat je hier helemaal niets van mee hebt gekregen. Dat klopt, want aangezien het een eerste test was, hadden we alleen de link van de stream gedeeld met de teams die werden uitgezonden. Aangezien het streamen soepel is verlopen en de vele reacties ontzettend positief waren, hebben we besloten om ook de komende zaterdagen de onderlinge oefenwedstrijden te gaan streamen.

Het streamen is alleen mogelijk als de club hiervoor de juiste apparatuur heeft. Het kwam dan ook als een welkome verrassing dat afscheidnemend voorzitter Gert de With afgelopen oktober alle apparatuur voor de livestream als afscheidscadeau schonk aan de vereniging. Een super mooi cadeau!

In dit artikel leggen we uit hoe het streamen precies in zijn werk gaat, wie deze stream allemaal kunnen zien, hoe jij kan helpen, maar ook of het eigenlijk allemaal wel mag.

Hoe gaat het streamen in zijn werk?

Aan het begin van de week wordt een nieuwsbrief rondgestuurd met daarin het wedstrijdprogramma dat die zaterdag gestreamd gaat worden. Alle wedstrijden op die dag zullen via dezelfde stream te zien zijn. De wedstrijden worden zo geselecteerd dat alle teams een keer aan bod komen in de stream. Wedstrijden die gestreamd worden, vinden automatisch plaats op het hoofdveld.

In de nieuwsbrief die wordt verstuurd wordt direct de link opgenomen waar de YouTube stream te vinden is. Ook zal de link in de groepsapps van de teams die op die zaterdag gestreamd worden, gedeeld worden. Het is, zoals dat op YouTube heet, een ‘verborgen’ stream. Dat betekent dat alleen mensen die de link hebben, toegang hebben tot de stream. Mensen die via YouTube naar de stream zoeken, gaan deze dus niet vinden. Dindoa kiest er bewust voor om de stream verborgen te houden en de link naar de stream alleen via de nieuwsbrief en groepsapps te delen, en het dus niet openbaar te delen op de website, sociale media of andere plek. Op deze manier blijft privacy zoveel mogelijk geborgd, maar kunnen we wel weer korfbalzaterdagen beleven.

Teams maken zelf de stream mogelijk

Alle apparatuur is aangeschaft, maar de livestream moet natuurlijk ook bediend worden. Hiervoor moeten twee vrijwilligers tegelijkertijd aanwezig zijn: iemand die de technische in’s en out’s weet en iemand die de camera bedient. Het bedienen van de camera is simpel en gaan de teams zelf doen. Voor iedere wedstrijd die op het programma staat, draagt de ‘thuisspelende’ (eerstgenoemde) ploeg iemand aan die de camera bedient. Dit kan een tweede coach, wisselspeler, of ouder zijn. Voor ouders is het een ideale manier om hun kinderen ook weer eens een keer live in actie te zien. Wie wil dat nou niet! Wanneer er niemand aanwezig is om de camera te bedienen, zal de wedstrijd niet worden uitgezonden.

Verder zal er altijd iemand aanwezig zijn die verstand heeft van de techniek. In eerste instantie zullen dit mensen zijn van de Communicatie Commissie, maar er zullen ook andere mensen, bijv. coronawachters, geïnstrueerd worden zodat zij te hulp kunnen schieten mocht dit nodig zijn. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers, dus mocht je het leuk vinden om eens in de paar weken een ochtend of middag (in het zonnetje) de stream op te zetten, in de gaten te houden en op te ruimen, laat dit weten aan Robin de Veer of via .

Juridische kant: mogen we wedstrijden wel live streamen?

Bij het streamen van wedstrijden komt privacy als belangrijk aspect om de hoek kijken. Doordat er in deze coronaperiode geen publiek wordt toegestaan bij de sportvelden, zijn de mogelijkheden hiervoor vergroot. We leggen het hieronder stap voor stap uit.

Van de wedstrijden van het eerste was al bekend dat we die mogen livestreamen aangezien het een 'nieuwswaardige gebeurtenis' betreft (het heeft een journalistiek doel, zoals vastgelegd in artikel 85 van de AVG). Voor alle andere wedstrijden was het voor de coronacrisis volgens de privacywetgeving niet toegestaan de wedstrijden live uit te zenden.

Maar omdat er in de coronaperiode geen toeschouwers meer worden toegestaan, zijn er nieuwe mogelijkheden. Zo heeft de KNKV laten uitzoeken door Marxman Advocaten wat de (on)mogelijkheden zijn van het livestreamen van korfbalwedstrijden. (Zie de website van Marxman Advocaten.)

Het 'gerechtvaardigd belang', ook onderdeel van de AVG wetgeving, biedt nu uitkomst. Dit gerechtvaardigd belang biedt de mogelijkheid voor korfbalclubs om via internet wedstrijdbeelden uit te zenden. Als club moet je dan een afweging maken tussen het belang om de wedstrijden via internet uit te zenden en het privacybelang van spelers/speelsters dat geschonden wordt. Clubs moeten hun belang wel zorgvuldig beargumenteren (en documenteren). Extra aandachtspunt hierbij zijn de jeugdwedstrijden. Het uitzonderlijke geval dat er nu helemaal geen toeschouwers worden toegelaten bij jeugdwedstrijden zou betekenen dat de wedstrijden wel uitgezonden mogen worden, mits er wordt voldaan aan alle privacyverplichtingen.

Alles rondom het streamen en privacy is opgenomen in de privacyverklaring van Dindoa. De laatste versie van de privacyverklaring vind je op de website (onder downloads). Mocht er bezwaar zijn tegen het streamen, laat dit dan weten via .

Wedstrijden aanstaande zaterdag 24 april

Ook komende zaterdag zal er dus weer gestreamd gaan worden. De wedstrijden die op 24 april worden uitgezonden zijn gedeeld via de nieuwsbrief en de desbetreffende teams.