Dindoa 1 wint eerste competitiewedstrijd van Sparta Nijkerk overtuigend

Dindoa 1 wint eerste competitiewedstrijd van Sparta Nijkerk overtuigend

Gepubliceerd in wedstrijdverslagen Geschreven door  Roy van Boven 28 november 2021

Onder toeziend oog van trouwe supporters Henk en Jenny mocht Dindoa 1 in Nijkerk de zaalcompetitie beginnen tegen Sparta. In Ermelo heeft men reikhalzend uitgekeken naar dit moment. Na het mislopen van promotie naar de Overgangsklasse twee jaar geleden en het ontbreken van de zaalcompetitie vorig jaar zijn de messen geslepen dit seizoen. Dat gezegd hebbende, werd op de vrijdag voor de wedstrijd wel duidelijk dat ook dit seizoen geen 'normale' gaat worden. De afgelopen weken werd er al zonder publiek gespeeld, maar vanaf 28 november gaat de amateursport na 17:00 uur 's avonds voorlopig ook weer op slot en dat betekent een hoop onduidelijkheid over het verdere verloop van de zaalcompetitie.

Deze randzaken moet je als team echter allemaal even achterwege laten op het moment dat je het veld op stapt. Altijd even spannend of dat lukt natuurlijk. Dindoa 2 begon het zaalseizoen in Nijeveen tegen DOS'46 3. Zij komen voor het eerst uit in de Reserve Overgangsklasse, dus dat betekent dat men aan de bak mag. Een mooie uitdaging en dat werd ook meteen duidelijk in Nijeveen. DOS'46 bleek met 23-15 op dit moment simpelweg een maatje te groot voor Dindoa 2.

Hoe anders was dat in Nijkerk. Dindoa ging als favoriet het duel in en maakte die status waar, al was dat niet vanaf het begin van de wedstrijd het geval. In de openingsfase vonden beide ploegen de korf erg makkelijk tot 3-3. Daarna zakte Sparta wat in en bleef de uitploeg doorscoren. Na 7 minuten spelen had Dindoa evenzoveel doelpunten gemaakt: 7-3.

Dit wedstrijdverloop strookte volledig met de door coach Hugo van Woudenberg tijdens de voorbespreking uitgesproken wens: snel een grote voorsprong pakken en vervolgens de wedstrijd klinisch 'dood maken', zodat Sparta niet het idee zou krijgen dat er wat te halen viel. Het klinisch 'dood maken'-gedeelte lukte echter niet direct. Na een sterke fase van Sparta vluchtte Dindoa op een 8-9 voorsprong in een time-out waarin de boel goed op scherp gezet werd. Deze time-out had het gewenste effect. Dindoa hervond de scherpte zowel aanvallend als verdedigend en liep uit naar een comfortabele 8-15 ruststand.

Na rust consolideerde Dindoa aanvankelijk de voorsprong, totdat Saskia Lieman met een enkelblessure het veld moest verlaten. Ellen Haverkamp nam haar plaats in, in een vak dat verder gecompleteerd werd door Naomi Hackenitz, Ruben de Vries en Bjarne Sinneker. Dit vak moest begrijpelijkerwijs even opnieuw z'n draai vinden, nu met Lieman de aanvallende steunpilaar er tussenuit viel. Sparta maakte gebruik van deze Ermelose hapering en kwam terug tot 13-18. Zou er dan toch nog een spannende slotfase volgen?

Integendeel. Haverkamp kende een prima invalbeurt. Nadat de nieuwe rolverdeling beklonken was toonden zij en Hackenitz zich dodelijk op de tweede kansen. Kansen die hen geboden werden door het sterk reboundende duo De Vries en Sinneker, die zelf ook veel meescoorden. In het andere vak (Daphne van den Berg, Aniek Odding, Roy van Boven, Tom van den Berg en later Jonathan van der Beek) maakten ook de dames het doorslaggevende verschil. Met name in de tweede helft overrompelde dit vak de tegenstander volledig, onder aanvoering van een ontketende Daphne van den Berg, die negen keer trefzeker was.

Het verzet van de thuisploeg was halverwege de tweede helft dan ook aardig gebroken. Met nog negen minuten te gaan stond het 13-21 en leek Sparta de handdoek te gooien. Dindoa profiteerde hier dankbaar van en schroefde het doelsaldo nog even flink op. Scheidsrechter Oostveen blies uiteindelijk de wedstrijd de boeken in bij een 14-32 eindstand.

Wat korfballend Nederland de komende weken te wachten staat is nog niet bekend, maar feit is wel dat Dindoa duidelijk heeft gemaakt dat het op een missie is dit zaalseizoen. Hetzelfde geldt overigens voor KIOS en Velocitas, die hun tegenstanders ook met ruime verschillen puntloos huiswaarts stuurden. De confrontatie tussen BEP en Spirit was, zoals verwacht, spannend. Spirit trok uiteindelijk aan het langste eind en kan zich niet langer verschuilen in een schaduwrol. Of en wanneer de competitie wordt hervat is nog de vraag, maar als de zaalschoenen weer uit de kast mogen belooft dit een erg leuk seizoen te worden!

Scores Dindoa: Daphne van den Berg 9, Ruben de Vries 4, Bjarne Sinneker 4, Roy van Boven 3 (1), Saskia Lieman 3, Ellen Haverkamp 3, Tom van den Berg 2 (1), Naomi Hackenitz 2, Aniek Odding 1, Nannet van Staveren 1.