In memoriam: Klaas van Dam

In memoriam: Klaas van Dam

Gepubliceerd in nieuws Geschreven door  Bestuur 17 december 2022

Op maandag 12 december 2022 is mede-oprichter en eerste voorzitter Klaas van Dam overleden. Klaas was het laatste nog levende lid van de voorbereidingsgroep die in 1965 een poging wilde wagen om in Ermelo een korfbalclub op te richten. De groep schreef op donderdag 9 september 1965 een bijeenkomst uit. 's Middags werd er een demonstratiewedstrijd gespeeld en 's avonds kwam een gezelschap van circa 40 personen bijeen. Deze datum is dan ook de formele oprichtingsdatum van Dindoa.

De voorzitter combineerde vele taken. Hij was trainer, regelde chauffeursvergoedingen voor uitwedstrijden. Creatief was hij ook, het was immers zijn vak om sport te onderwijzen. Om het middenvak te trainen gaf hij oefeningen, waarbij hij de bal niet gooide maar rolde, zodat je moest bukken om de bal van de grond te pakken. Bovenal was hij een vrolijke man, waar heel wat leden veel plezier mee beleefd hebben, niet alleen op de club, maar ook op school. Een groot aantal Dindoa-leden heeft namelijk gymles van hem gehad.

Na zijn tijd als voorzitter (1965-1973) bleef hij intensief betrokken. In de tijd dat Dindoa een omnivereniging was, zat hij in het overkoepelende bestuur. Jarenlang was hij actief als hoofdredacteur van ons clubblad ‘De Blauwwitter’ en hij maakte deel uit van de groep die de bouw van de sporthal voorbereidde. Later zat hij in het bestuur van de Stichting Sporthal Dindoa en deze lijst met taken is ongetwijfeld niet compleet.

Bij ons 50-jarig jubileum, liet Klaas van zich horen door een speciale jubileumpostzegel uit te geven. De opbrengst van de actie werd besteed aan de jeugdopleiding van Dindoa.

Hoewel zijn gezondheid achteruit ging, was hij tot twee weken geleden nog in de sporthal om zijn kleinkinderen te zien korfballen. We verliezen een historische grootheid, die Dindoa heeft zien uitgroeien tot wat we nu zijn: een vitale club met een eigen sporthal, waar iedere week een paar honderd mensen bewegen en plezier hebben. Daar heeft Klaas het fundament voor gelegd en daarvoor verdient hij groot respect.